Via schiphol naar belgrado - Zemun

 

De eerste kilometers zitten erop

 

Zondag door Remco naar de trein gebracht en dankzij een prima verbinding tussen Arriva en NS zaten wij al om iets over 12 in de trein naar Schiphol om daar netjes om 20 voor drie aan te komen. 

 

De fietsen en bagage naar het bagagedepot gebracht en toen de shuttlebus naar het Raddisson BLU hotel genomen. Mooie kamer met als hoogtepunt de grote flatscreen die aanstond toen we de kamer binnen kwamen en waarop een welkomstgroet stond afgebeeld. Groot hotel in een buurt waar niets was te beleven of te doen. Dus na het inchecken maar weer terug naar Schiphol om daar wat rond te kijken en iets te eten. Geweldige uitvinding die gratis shuttlebussen. 

 

Vanmorgen vroeg op tijd naar Schiphol. De fietsen weer opgehaald en toen alles gaan inchecken. De grote tas met daarin drie fietstassen viel ons mee. Die bracht maar 27 kg op de teller. De fietsen was lastiger. Bij de dame van de KLM was bekend dat de fietsen waren aangemeld maar de prijs voor zoiets was lastiger. Daar ontbrak de documentatie van... Uiteindelijk is er besloten om de fietsen gratis te vervoeren omdat ze net binnen onze totale bagavrijheid van 60 kg vielen. 

Voor ons geen probleem. 

 

Vlotte vlucht naar Belgrado, waarbij we voor de start mooi vanaf onze zitplaatsen konden zien dat de fietsen echt mee gingen en in Belgrado er ook als eerste weer uit kwamen, en toen in de hal van het vliegveld alles uitgepakt en de fietsen weer inelkaar gezet. Trappers weer monteren, sturen recht, zadels weer omhoog etc. Veel verpakkingsmateriaal her en der in containers laten verdwijnen en tot slot de dozen in een verlaten container ergens buiten. 

 

Nog een kop koffie en toen op weg naar Zemun waar we een hotel hadden besproken. Met behulp van een taxichauffeur, Google Maps en een paar behulpzame mensen onderweg wisten we daar na twee en een half uur fietsen aan te komen. Ver? Nee hoor viel mee. Op de teller stond iets meer dan 16 km. Het verkeer gedraagt zich voorbeeldig hier. Ook volop fietspaden maar die worden in beslag genomen door voetgangers..... 

 

Ons hotel is een prachtige oude villa met een mooi binnenplaatsje waar een tulpenboom volop staat te bloeien en een soort klimop de gehele gevels bedekt. Grote kamer met veel houtwerk erg sfeervol. 

Vanavond nog even wezen wandelen en iets gegeten. Nu zitten we (liggen...) op bed en bedenken we wat we morgen gaan doen. Maar dat horen jullie een volgende keer. 

 

Belgrado

 

 

Twee dagen Belgrado, mooi maar ook wel genoeg

De afgelopen 2 dagen door Belgrado rond gelopen. We wilden eerst met de Hop-On Hop-Off bus een rondje door de stad maken maar dat ging niet door. De bus reed nog niet. Een heel aardige receptioniste van Hotel Moskva hielp ons prima op weg met leuke tips en toen we onderweg de VVV nog tegenkwamen was het helemaal klaar. Een map meegekregen met daarop de tips en toen aan de wandel. 

 

Via een grote winkelpromenade naar het park Kalemegdan waar ook het oude fort van Belgrado te vinden is. Het is meer een verzameling vestingmuren dan een echt Fort maar leuk om te zien.

2 Prachtige kerkjes, Ruzica en Petra, met mooie Iconen en fresco's. Fotograferen was helaas niet toegestaan. Verder vele pleinen, mooie gebouwen gezien, een beetje Boheems straatje Skadarlija (beetje Montmarte in Parijs) nog een supermarket met allemaal gekke en kinky spulletjes. 

 

Nou toen was het ook wel mooi geweest. Met de bus terug naar Zemun en wat eten en drinken gehaald maar niet nadat we daar ook nog een stukje rondgelopen hebben. 

 

Vandaag weer een dag door Belgrado gelopen met nu het volgende stuk. 

Weer wat kerken en toen naar een museum. Een museum gewijd aan Nicolas Tesla. Ik had van de man nog nooit gehoord maar de dingen die hij ontdekt heeft gebruiken we elke dag zoals de elektrische wisselstroommotor, elektromagnetische velden, de afstandsbediening enz. 

 

Leuke gids die veel dingetjes voordeed en proefjes liet zien. 

 

En toen was het op. Het zonnetje deed weer zijn best en wij zijn rustig teruggegaan naar het hotel. Vast een beetje voorbereiden op morgen want dan gaan we echt op de fiets met als grote verrassing als start van de route een stuk van zo'n 6 kilometer dwars door Belgrado. Benieuwd hoe lang we daar over doen.