kalocsa - rackeva

 

Het is al vroeg staalblauw boven Kalocsa. De wekker is nog lang niet afgelopen of we hebben al koffie op bed. Geweldig handig die oude dompelaars. 

 

Voor 8 uur hebben we al afgerekend en kunnen we aan het ontbijt. We gaan minimaal 70 km maar als het kan een beetje meer. Morgen in Boedapest willen we ruim tijd hebben om het hotel te zoeken dus alles wat vandaag meer kan is meegenomen. 

 

We stappen om even voor negen al op de fiets en na enig zoeken zitten we op de goede weg. In Foktö weer even zoeken maar al snel gaat het de goede kant weer op. Windje weer gunstig achter en goede rustige wegen. Geen Donau die blijft ver van ons vandaag. 

 

Wel gaan we van de verharde weg af en gaan op de top van een dijkje verder. Goed hard met niet al teveel kuilen dus kunnen we er een goed tempo inhouden. De route die we volgen klopt niet met de kaarten en boekjes die we hebben, wordt ook niet aangegeven door routebordjes maar volgens ons gaan we goed. 

 

Dus door met de geit. Die zien we niet maar wel midden in de verlaten vlakte ineens een afgebakend stuk met honderden schapen. Zo nu en dan langs het dijkje fietsen. Dan zien we ineens groepen mensen, meestal zo rond de 10 mannen en vrouwen, die de bosrand aan het bijhouden zijn. Alles wat een beetje dikke tak is wordt bewaard en netjes opgestapeld de rest ter plaatse verbrand. Over en weer wordt er vrolijk gegroet. 

 

Als we weer in een dorpje zijn weten we ineens waarom we zoveel kinderwagens zien hier. Elk dorp heeft wel ergens een elektriciteitspaal waarop een ooievaarsnest is geplaatst en alle zijn ook bewoond. Ook onderweg komen we ze regelmatig tegen en ze zijn een stuk minder bang dan de reigers bij ons. 

 

Het wordt inmiddels serieus bij ons. We gaan richting de 80 km en besluiten door te gaan naar Rackeve. Dan komen we uit op 90 km denken we. We moeten langs een verschrikkelijke weg. Onverhard met gaten over de volledige breedte van het pad. Aan de ene kant grote hekken van buitenverblijfjes aan de andere kant een zijstroom van de Donau. Bij ons in Drente durven ze mensen over slechte fietspaden te sturen maar dit sloeg alles tot dusver. Maar alle slechte wegen stoppen eens en we zijn alles weer vergeten als we Rackeve binnenrijden. De teller staat dan op meer dan 100 km. 

 

We zitten nu buiten op het terras van Oazis Park motel een wijntje te drinken. Ons verbazend over het water van het zwembad aan onze voeten. Toen we aankwamen was het water bruin en ondoorzichtig, na een paar flinke scheuten uit een jerrycan met veel gevaaretiketten werd het al snel doorzichtig en nu is het al bijna blauw. Morgen kunnen we er veilig in zwemmen volgens de eigenaar. Maar of we dat proberen??? 

rackeve - boedapest

 

We ontbijten in het dorp met een broodje en een kop koffie bij de Warme Bakker. Openingstijden van 05.00 tot 20.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Op zondag doen ze het rustig aan dan van 07.00 tot 13.00 uur. 24uurs economie!! 

 

We fietsen over redelijke wegen naar Tököl waar we een keuze hebben. We kunnen rechts van de Donau richting Boedapest, over weer een veldweg, of we nemen de veerpont naar de linkerkant en fietsen dan via een op de kaart aangeven route naar Boedapest. Het laatste wordt hem. Om even voor half 11 bestuderen wij het in strak Hongaars opgestelde briefje bij de veerpont. Nou ja veerpont, het is de aanlegplaats van de veerpont. De veerpont ligt vrij roerloos aan de andere kant zonder enige beweging er om heen of in de buurt. Het briefje nog maar eens bestuderen en we maken erop uit dat we moeten wachten tot 11 uur voordat de pont vanaf de andere kant vertrekt. Alleen al die telefoonnummres op het briefje.... Moeten we nu bellen dat we over willen? Het alternatief is terug gaan en dan 9 km over de veldweg te rijden.. We wachten. 10 Minuten voor 11 komt er een auto aan rijden die stopt voor de oprijstreep al spoedig gevolgd door een tweede. Kijk dat geeft de burger moed. Er gaat dus wat gebeuren en als aan de andere kant ook auto's klaar gaan staan weten we het zeker dit gaat goed komen. Om 11 uur komen er 2 mensen uit een kleine woning ofzo en even later rijden de auto's de pont op. 

 

Het duurt een kleine 10 minuten voordat ze aan onze kant zijn en wij erop mogen maar om 20 over 11 staan we aan de andere kant. We gaan om koffie en zoeken dan een geschikte weg naar Boedapest. Volgens de kaart moeten we onder door het dorp een weg kunnen vinden naar het volgende dorp. Niet dus, we lopen dood. 

Terug en dan aan de andere kant het dorp uit voor een grotere weg naar Boedapest, er zijn mogelijkheden tenslotte. We vinden een rotonde waarop weg 6 aangegeven staat en die loopt direct naar Boedapest. Wij op weg. Prima weg niet al te druk lekker fietsen tot we aansluiten op weg 6 en die is verboden voor fietsers:( Wij terug en nu bij de rotonde een weg tussendoor geprobeerd en dan eindigen we letterlijk op een kerkhof. We kijken elkaar aan, kijken op onze horloges en weten het zeker. We gaan terug naar de pont en nemen die van 1 uur terug naar Tököl. 

 

Een paar km van de pont draaien we de veldweg op en gaan richting Boedapest. We komen vlak bij een grote brug aan die we moeten hebben maar waar mogen wij langs. Volgens onze kaarten aan de linkerkant maar daar wordt volop gewerkt met grote kranen en zwaar materieel dus dat wordt niets. Het fietspad rechtdoor is afgezet dat daarom maar op de weg maar dat is wel een snelweg ook niets dus. Dan ziet Rineke ineens een trap naar boven op de brug lopen en gaat kijken en dan blikt daar ineens ook een smal fietspad te liggen. Wij omhoog en steken de brug over. We komen aan in een parkje en vandaar is het redelijk goed aangegeven naar Budafok, een voorstadje van Boedapest. Daar hebben we een hotel geboekt. Dan blijkt Google Maps op onze smartphone van grote waarde. We vragen om onze locatie, proberen ons te oriënteren, bewegen een stuk en kijken dan weer. Zo schiet het redelijk op. Op de uitrit bij een Aldi blijkt 1e weg links en als we na 200 meter links een een beetje ruimte hebben om te staan maar weer even proberen. Volgens mij zegt Jelle moet het hotel bij de volgende afslag liggen. Waarop Rineke zegt daar staat wel een bord wat naar hotel Luna wijst moeten we daar dan zijn. 

 

Dus zijn we 10 minuten later ingecheckt, staan de fietsen in de Conference Room, wordt toch niet gebruikt de eerste dagen en zitten wij met een pilsje buiten. 

 

Het is hier genieten, geweldige temperaturen, weekend wordt dertig graden.