Rustdag in Kladova

 

Het was de bedoeling om vandaag weer terug te gaan naar Belgrado maar we zijn een dag gebleven. De verwachting voor vandaag was mooi weer en voor dinsdag wordt er weer regen verwacht. Dus gaan we morgen reizen. 

Vandaag een mooi rondje gefietst van zo'n 42 km, oud fortje bekeken, geflaneerd in het centrum, gezwommen kortom we hebben ons prima vermaakt. Heerlijk weer, dik 20 graden. 

 

Dus omdat er verder niet veel nieuws is een kort verslagje over de dagelijkse beslommeringen. 

De wegen waarover we fietsen zijn voornamelijk gewone wegen voor alle verkeer. Als we over een fietspad komen dan is het extra opletten want dat kan ineens ophouden en via een trap naar beneden gaan zonder verdere aankondiging. 

Het verkeer houdt voldoende rekening met ons als fietsers. Hebben we wel anders meegemaakt. Gevaarlijke toestanden hebben we dan ook niet meegemaakt. 

Slapen doen we veel in pensions en een enkele maal, zoals nu, in een hotel. De prijzen variëren van 18 euro tot 60 euro voor dit hotel. Ontbijt is steevast veel ei( de kippen maken hier overuren...). 

Koffie kennen we in verschillende soorten. Het meest op onze koffie lijkt de Kafa. Grote kop bruin vocht, smaakt goed alleen niet roeren er ligt een halve centimeter koffiedik op de bodem. Meestal vragen we om een dubbele espresso en die zijn goed in te nemen. Vraag niet om een Nescafe. Dan krijg je opgeklopte koude melk met een beetje Nescafe voor de smaak en een rietje erbij wat rechtop in het glas blijft staan. 

Eten doen we overdag met een beetje brood en wat beleg wat we in veelal kleine winkeltjes kopen. Hleb is brood en Sto is honderd gram dus daarmee komen we een heel eind. 

's Avonds is het Mixed Grill of een kilo vis als het aan de kok ligt. Maar na twee dagen heb je daar ook genoeg van dus nemen we dan maar Pizza of Pasta met meestal een rauwkost salade. Srbska Salat is favoriet. 

 

Het spreken gaat een klein beetje. We wisten nog wat van een vakantie in Kroatië. Male is klein, Velika is groot. Dwa is twee en Hvala is dank u wel. Dobordan is goeiendag en voor de rest knikken we maar instemmend en roepen iets in het Engels. Meestal wordt er snel iemand gecharterd om te vertalen en dat lukt dan ook altijd.