Van Suzdal naar IRKOETSK en Baikalmeer

 

De treinreis duurt drie en een halve dag. De eerste klas beviel geweldig. We kregen ontbijt en 's middags een warme maaltijd in de coupe geserveerd. De eerste dag zaten we voornamelijk in bergachtig gebied waarna we steeds meer in een vlak landschap terechtkwamen. Het landschap veranderde daarna maar langzaam. Het was weids laten we maar zeggen. Zo nu en dan een dorpje en dan weer tijden niets.

Het grootste wennen was het veranderen van de tijd. Alle stations in Rusland hebben de tijd van Moskou terwijl het ter plaatse al veel later kon zijn. Om 7 uur was het dus de laatste dag al donker en tegen 2 weer licht.

's Morgens kregen we ontbijt en in de middag warm eten waarbij we de keus hadden uit vis, kip of vlees. Het eten werd gehaald uit de restauratie en kregen we in de coupe.

Voor elk station kwam de conductrice waarschuwen. 15 minutes klonk het dan en dan werd er dreigend een sleutel omhoog gehouden. Met andere woorden als jullie nog naar het toilet willen dan nu want bij binnenkomst van het station gaat de wc op slot.

Op elk station was het een drukte van belang. In de treinen zaten veel handelaren die op elk station graag wat van hun handel sleten. 

 

irkutsk en krestovka

In Irkoetsk stond Jack ons al op te wachten voor onze 5-daagse trip naar het Baikalmeer.  Even naar zijn appartement en toen op pad met nog drie anderen. Anieska, een Engelse Poolse die alleen op reis was  en Patrick en Johan uit België die al een paar weken om het Baikalmeer aan het zwerven waren. Gezellige mensen, die allemaal graag een glaasje wodka lusten en ons die kunst ook hebben bijgebracht.

 

 Eerst naar Krestovka waar we op een boerderij terecht kwamen. Deze lag direct aan het Baikalmeer. Het water wat we dronken en verder gebruikten haalden ze zelfs zo uit het meer en werd zo gebruikt, wel na even koken natuurlijk. Goede kamer met (geweldige ) bedden. Je hoort ons nooit meer klagen over de kwaliteit van onze matrassen. Een matras van 3 cm van een hard materiaal op houten planken. Het was maar goed dat er een paar extra waren. De kreet "no running water" betekende dus dat dat er geen waterleiding was en we gebruik moesten maken van kleine bakjes met zielige straaltjes water. Het toilet was schoon maar niet meer dan een paar planken met een gat erin boven een gat in de grond. Ook buiten een ijskast. Een soort hol tegen een heuvel aan die aan de zijkanten helemaal vol gestapeld was met ijsblokken uit het meer. Hierin konden ze de hele zomer spullen bewaren. Geweldig mooie wandeltochten gemaakt, soms erg steil en hoog met mooie vergezichten. Het eten was prima met veel vis. De tweede dag in plaats van douchen in de Banja de Russische sauna om alle stof van ons af te zweten. 

naar olkhon island en terug naar IRKOETSK

 

Daarna naar Olkhon eiland wat in het Baikalmeer ligt en maar net over de 1000 inwoners heeft en als we al dachten dat we in Suzdal en Krestovka alles hadden meegemaakt en gezien bleek dat het daar nog veel verder ging. Meer dan 60 km onverharde weg om er alleen al te komen. In het dorp Khuzhir waar we sliepen was alles gewoon zandpaden met houten huizen. De plaatselijke jeugd scheurde over de zandpaden met motoren met zijspan op een manier die vooral op show gebaseerd was. Maar het moest wel hard.
's Avonds liepen de koeien door de straten terug op weg naar huis. Zodat er hier en daar een paar koeien voor een gesloten hek stonden te wachten tot ze binnen gelaten werden. Geen stromend water en weer de toiletten buiten. Een zootje om huis enorm maar wel een grote schotel waarmee de mensen 's avonds naar de tv keken. Stroom hadden ze via privé generators de ene dag en de andere dag van de generator van de oude visfabriek. Maar alleen in de avond. Wel minimaal 4 winkeltjes geteld die open waren van 09 tot 24. En allemaal verkochten ze van alles van een stofzuiger, kleren, vis, groente en levensmiddelen.

Weer gewandeld en de andere dag met een 4WD een tocht gemaakt over het eiland. Veel spirituele dingen gezien waar volop bij geofferd werd. Jammer dat het regende maar zeer de moeite waard. 's Avonds kennis gemaakt met de producten uit de plaatselijke winkels. De wodka smaakte dus best maar was wel erg sterk.Vandaag terug gekomen naar Irkutsk. Anieska gaat direct door naar Ulaan Bator en die zien we daar weer, we gaan met dezelfde trein door naar Beijing. Patrick en Johan blijven hier nog een paar dagen en gaan dan weer naar huis.

 

IRKOETSK

Vandaag de hele dag gewandeld in Irkoetsk. Mooie gebouwen, leuke markt zowel buiten als overdekt. Veel gezien, lekker gegeten, vanavond vroeg op bed morgen gaan we verder richting Mongolië.