Petersburg

St Petersburg, Woensdag 25 mei 2005. Na een prima vlucht, met overstap in Kopenhagen, op woensdagmiddag in St Petersburg aangekomen. Buiten staat Elena ons al op te wachten en brengt ons naar de taxi waarmee we naar ons hotel gaan. Daar helpt ze bij het inchecken en wacht, terwijl wij ons even opfrissen, om met ons naar het centrum van St Petersburg te gaan. Ze wil ons wegwijs maken in de metro en tevens de dingen aanwijzen die we volgens haar moeten zien. De Metro is vlakbij ons hotel en na aanschaf van een paar munten kunnen we naar binnen. De Metro ligt diep, zo'n 70 meter, en met de roltrap duurt het bijna 2 minuten voor je beneden bent. Elena legt ons de lijnen uit en waar op te letten, zoals het gebruik van kleuren en op sommige haltes dubbele deuren, zodat we later ons hotel weer terug kunnen vinden. We verlaten de Metro op de Nevsky Prospekt, dé straat van St Petersburg, en krijgen daar een korte toer door het centrum. We lunchen gezamenlijk wat en nemen dan afscheid. We zullen later nog erg blij met haar zijn. We gaan terug met de Metro en inderdaad goed tellen en kijken en je stapt op het goede station weer uit. We lopen de paar honderd meter terug naar ons hotel, gaan naar onze kamer en slapen direct. Donderdag met de metro weer naar het centrum, de Nevsky Prospekt gegaan. De metro was nog barstensvol maar we leren al aardig duwen. We wilden een wandeling maken met een reisburo maar dat mislukte omdat we daar niet op tijd konden zijn. Dus zijn we toen zelf maar aan de wandel gegaan. Van mooie plaatsen naar hele lelijke is hier soms maar een hele kleine stap. Algehele conclusie is voorlopig erg druk met hele grote gebouwen en mensen die allemaal haast hebben. Maar wij genieten met volle teugen. 

naar de Petershof

Gisteren, vrijdag 27 mei, zijn we naar de Peterhof geweest. Een relaxte dag, met een draagvleugelboot er naar toe, en toen lekker rondgelopen. Was een prachtig iets om te zien. Vooral de luxe met al die fonteinen daar. We kregen zowaar nog een klein buitje maar op de harde wind na prima. In de loop van de middag weer een half uurtje met het bootje terug en ons weer in het metrogebeuren gestort. 's Avonds lekker in het hotel gegeten en omdat al dat wandelen in de harde wind slaperig maakt lagen de oudjes dus rond negen uur al op bed. 

laatste dag Petersburg

Vandaag, zaterdag 28 mei, ingepakt en toen werden we door de taxi die ons ook al van het vliegveld gehaald had naar het Station gebracht. Daar de bagage opgeborgen en toen weer een dagje de stad in. Met de Metro naar ons beginpunt gegaan. Was wel even zoeken, ivm met het overstappen, maar gelukkig was er iemand heel gedienstig die ons goed op weg hielp en dus drie tellen later ook mijn Portemonnee......... met de 50 euro aan roebels (en mijn NS kaart ). Verder plezierig gewandeld bij al die prachtige kerken en wat dies meer zij langs. Het is hier feest vanwege Petersburgs 302 jarig bestaan. Voor ons hupt een dame als buikdanseres op een podium rond en dat terwijl het hier dus geen dertig graden is als bij jullie. Het waait hier nog al momenteel.Onze indruk van Petersburg, mooi ! We komen zeker nog eens terug. We gaan zo richting het station, onze spullen ophalen en dan gaan we vannacht met de trein naar Moskou.