naar MONGOLIË

We hebben het nog steeds geweldig naar ons zin. Dit voor diegenen die daarnaar vroegen. Nog een dag Irkutsk bekeken en toen 's avonds op de trein naar Ulaan Bator gestapt. Trein was niet vol. We hadden gezelschap van een Canadeese. Shaun Anderson, deze was al 10 maanden onderweg en had dus al heel wat meer gezien dan wij. Was trouwens net als wij bij het Baikalmeer geweest.

De volgende dag tegen de middag kwamen we aan bij de Russische grens. Bij de laatste stop liep het hele rijtuig vol met mongolen + bagage. Waarbij de bagage ongeveer drie keer zoveel ruimte innam dan zij zelf. En toen werd het wachten.................. Let er op dat je niet al je roebels inwisselt tegen Mongools geld het wachten duurt lang en daar bij de grens accepteren ze alleen roebels. De geldwisselaars bespringen je daar direct bij het binnenkomen van het station. Na ongeveer 6 uur wachten begon de paspoortcontrole. Eerst iemand die de paspoorten bekeek, toen iemand die alles meenam voor een inspectie op kantoor en toen we alles weer terug hadden kwam de derde dame en ja die kregen we in de stress. Gewoon een formulier dubbel invullen en klaar. Toen verder naar de Mongoolse grens en daar het hele circus nog een keer over. Weer formulieren en ditmaal na 3 uur warempel reed de trein alweer. Wel met de helft van de Mongoolse passagiers want een groot gedeelte stapte alweer uit op het volgende station.

In Ulaan Bator werden we opgehaald door de host van ons reisbureau en naar ons hotel gebracht. Daar de bagage gestald en toen de stad in. Mooie dingen bekeken. Weer iemand die graag een kijkje wou nemen in onze rugzak maar Rineke merkte het op tijd.

op jeep safari de WOESTIJN in naar khongoryn els

De volgende morgen opgehaald bij het hotel en toen met een jeep op reis het platteland op naar Mongol Els en Karachorum. Ongeveer 300 km verderop. Prachtige natuur met veel koeien, schapen, geiten, paarden en zelfs kamelen. Een bezoek gebracht aan een nomaden familie die in Gertenten leefden. Het was, voor de insiders, net alsof we bij Beppe op bezoek waren. Verder prachtige zandduinen bewandeld en geslapen in een soort bungalowpark met allemaal gertenten. 

naar het klooster kharakhorum en terug

Van de zandduinen gingen we verder naar het klooster Kharakhorum. Het museum bekeken en klooster bekeken en geslapen in weer een ander bungalowpark met gertenten.

Onderweg Mongools gegeten. WE hadden een geweldige chauffeur die Mongools praatte maar verrekte goed in de gaten had wat wij wilden. Onderweg oog voor leuke dingen om te zien zoals een nomadenfamilie waar we een bezoekje aan brachten. Leuke eettentjes en ons wijzen op plaatselijke gebruiken.

Mede dank zij hem drie mooie dagen gehad dus.