Zondag 6 september 

Vandaag gaan we naar Xingping. Een etappe van bijna 40 km, tenminste als we niets verkeerd rijden. Vannacht slecht geslapen. De airco maakte een hels kabaal en buiten deden de honden daar niet voor onder. Vanmorgen even snel iets ontbeten en toen op pad.   We hadden nogal wat passages met duistere Chinese omschrijvingen waar we langs moesten. Wat te denken van Pen Holder Peak, Wave Stone, Lion Accending The Five Finger Hill, Glove Hill, Fish Tail Peak. De rest zullen we jullie besparen. Was het in het begin nog redelijk fris dat sloeg al snel om en werdt het weer als alle dagen heet.  Het was zaak zo weinig mogelijk te bewegen, zoveel mogelijk krachten te sparen. De fietsen hielden zich vandaag prima. Geen enkel slecht schakelmoment, geen last van de vering. Net als de bagage we voelden het bijna niet.  We zijn dan ook met een bamboevlot de Li rivier afgevaren. Mooie tocht met onderweg nog zelfs een markt op het water.

Tegen half twaalf waren we al in Xingping. Daar werden we bij een kade net voor het dorp gedropt en zat onze boottocht op de Li-rivier er al weer op. Authentiek, Chinees hotel (tenminste lijkt ons), met leuk uitzicht op de hoofdstraat waar we gezellig rondgelopen hebben. Iets gegeten, heerlijke noodlesoep, daartoe uitgenodigd door een jongeman die luidkeels riep van “Come In, good food and cheap”. Nu hij had gelijk want voor 5 yuan hadden wij een geweldige soep. Een beetje fruit en wat water gekocht en natuurlijk weer een paar babies bewonderd. Het maakt niet uit waar we zijn maar zodra Pa of Ma, maar vooral Opa en Oma die een baby bij zich hebben ons zien komen ze het wurm laten bewonderen. Wordt de kleine aangemoedigd om naar ons te zwaaien en dat doen die lieve kindjes dan ook nog. Krijgen ze van Jelle een aai over het wangetje en ze (Opa/Oma/Ouder) zijn de koning te rijk. 

 

 

 

Maandag 7 september.

 Na de zware etappe van gisteren vandaag weer het echte werk. Wekkertje gezet en mooi op tijd op weg. De weg is goed te vinden en is goed onderhouden en we schieten dus ook vlot op. In Fuli komen we op een grotere weg met brede zijstroken waarop we gemakkelijk uit de voeten kunnen. Enigst obstakel vormt een tunnel, geheel onverlicht en waarin ongeveer op de helft iets stilstaat. Toch maar afgestapt en over een soort voetpad naar de andere kant gelopen. Het was nogal smal dus mijn zijvakje van de fietstas is beschadigd en Rineke haar shirt en arm waren wel erg vuil nadat ze even tegen de muur gekomen was.    Het is nog hartstikke vroeg als we Yangshuo binnen rijden. We passeren de Li-rivier en draaien zo het centrum in. Het is dan ongeveer 11 uur. Voor eten is het ons nog even te vroeg dus gaan we eerst proberen onze slaapplaats voor vannacht te vinden. Een aardige mevrouw wijst globaal aan waar we heen moeten. Even daarna zien we herkenningspunten op het kaartje wat we van het internet gehaald hebben en wat ons bij de “Giggling Tree” moet brengen. Maar ergens gaat het dan fout. We rijden volgens de route op het kaartje maar komen helemaal aan de verkeerde kant van de stad uit en laten ze daar nu helemaal niet weten welke dorpjes er aan de andere kant van de stad liggen…..   Een aantal malen heen en weer en dan eerst maar even eten bij een restaurantje. Daar binnen aan de muur hangt een grote kaart van Yangshuo en omgeving en daar staat ook het plekje op waar wij heen willen. Wij dat aanwijzen en na wat heen en weer gepraat, nou ja meer gehanden en gevoetend, krijgen we van hen een alternatieve route. Qua eten brachten we het er trouwens slecht af. Ze lachen zich slap om de manier waarop wij de stokjes beet houden en krijgen zelfs prikkers aangeboden omdat dat misschien gemakkelijker voor ons is.    De route die zij ons vertelden is werkelijk prima. Eerst nog even langs wat attracties en dan langs een riviertje over een mooi betonpad. Langs enkele luxe Resorts in aanbouw, waar niet op wat geld gekeken werd voor de aanleg, en door een prachtig stukje natuur. En dan voor het eerst dat we in China zijn terwijl we een paar foto’s nemen vernemen we het. Er valt een grote drup. Eerst maar een paar, het twijfelt dus wij weer op de fiets. Maar zoals iedereen nu al wel begrijpt, het word afstappen regenhoezen over de bagage, de poncho’s over de fototas en rugzak en ……. Nee we gaan even niet verder, het komt werkelijk met bakken uit de lucht. We schuilen een minuut of 10 en als het minder gaat regenen gaan we door om na 200 meter bijna de afslag naar de “Giggling Tree” te missen. Een Chinees die staat te schuilen roept ons toe en wijst op de borden.  Even over twee rijden we dan, inmiddels totaal doorweekt, het terrein van het Hostel op.

 

De "Gigling Tree" is een Hostel wat gerund wordt door een Nederlands stel. Goede lokatie om Yangshuo te bezoeken.