kop

Zondag 20 september Ping-An - Longshen

Dit had een apart bericht kunnen worden alleen bleek dat de beloofde 40 km met zwaar afzien in de bergen niet anders was dan 22 km vrij rustige snelweg. Dus waren wij voor 11en ingecheckt en zitten nu in een supergrote hotelkamer. Bloedjeheet vandaag dat weer wel dus gewandeld op een overdekte markt en even een siesta gehouden bij de airco.

 

Maandag 21 september  Van de rijstvelden naar de Dong minderheden

 

wil maar niet licht worden en als Rineke het raam opendoet blijkt waarom. Het regent. Eerst maar even aan de Noodlesoep en dan langzaam de fietsen maar klaar maken. Het regent zelfs zo erg dat we besluiten de regencapes aan te trekken. Het is hartstikke druk op de weg maar we komen vlot op weg. Beroerde weg met diepe kuilen die vol met water staan zodat het behoedzaam fietsen is. Nog niet voorzichtig genoeg want Jelle raakt een fietstas kwijt. Gelukkig geen schade alleen een beetje vies.     

We moeten vandaag 68 km volgens schema dus een redelijke trap. Gelukkig wordt de weg buiten de stad snel beter. Onderweg geen landbouw maar volop industrie. Grind baggeren uit de rivier naast ons, hout- en bamboe zagerijen, bedrijvigheid volop. Dus ook volop verkeer maar we hebben en krijgen alle ruimte.     

We schieten prima op, ondanks de vele wegversmallingen door kleine aardverschuivingen die de weg telkens wat smaller maken. Op één plek is zo’n rotsblok naar beneden gekomen dat het beton van een hele rijbaan kapot geslagen is.     

Net voor Sanjiang even gegeten bij een laten we maar noemen wegrestaurant. Prima eten, 3 schotels, beef met geroergebakken groente, ei met tomaat en gekookte spinazie, voor een bedrag van 16 yuan. De rijst en de thee was gratis.     

Het hotel was na enig vragen vlot te vinden en ook daar werden we al verwacht. Zodra wij bij de balie verschenen greep de receptioniste een kamersleutel en legde die op de balie. We werden duidelijk verwacht. Mooie kamer.

 

Later nog even de stad ingelopen en een drumtoren bekeken en beklommen. De toren is in totaal 42 meter en telt 11 verdiepingen. Prachtig bouwwerk, helemaal van hout, wat helemaal met pen en gat verbindingen is in elkaar gezet. Daarna na enig zoeken nog een bhoedistisch klooster gevonden maar dat was al aardig in verval en werd ernstig bedreigd door de ook daar oprukkende nieuwbouw.     

 

Dinsdag 22 september     

Vandaag gaan we naar Chengyang. Als we uitchecken een verassing. Als een klein duveltje uit een doosje staat daar weer een vriendje van meneer Ye. Even een verandering van plan. Als we terugkomen in Sanjiang dan slapen we niet meer in dit mooie hotel maar verderop in de stad. Door de nationale Chinese vakantie van 1 tot 6 oktober zit dit hotel dan vol. Maar volgens het vriendje van meneer Ye is dat ook een prima hotel en heb ik dan internet: “In the room”     

De weg naar Chengyang is vlot gevonden en erg mooi. Nu en dan een klimmetje in een mooie omgeving met ook nog eens lekker weer. Weer een paar Yuans afstaan bij een Ticket Office, bij ons zie je op populaire plaatsen altijd volop patatwagens hier bouwen ze direct een ticketoffice, en dan nog 200 meter naar ons hotel voor de komende 2 nachten. Mooi goed onderhouden houten hotel direct tegen het dorpje aan.     

Lekker gewandeld door het dorpje en natuurlijk de grote “Wind en Regen Brug” volop bekeken en bewandeld. Een overdekte brug van 78 meter lang met daarin 5 paviljoens verwerkt waar je kunt zitten en praten. Tenminste dat laatste was ooit de functie van de paviljoenen. Tegenwoordig zijn deze ruimtes in beslaggenomen door verkoopsters van souveniers. Het is een mooi gebiedje van zo’n 8 dorpen die allemaal tegen elkaar aan gebouwd zijn, elk dorp telt zo’n 10 tot 20 huizen dus niet direct erg druk.     

Overal ligt rijst te drogen en er is een vriendelijke atmosfeer 

 

Nu zitten we op het terras voor ons hotel en genieten van een pilsje. Om ons heen het gekreun van de watermolens die water scheppen uit het riviertje en wat geroezemoes van de mensen die hier wonen. Op de veldjes tegenover ons zijn nog wat mensen aan het werk en verder staat de tijd hier stil.